~ Geplaatst op 5 januari 2021 ~ Brogårdsgymnasiet of Kristinehamns Kommun, de school waar ik komend jaar naar school zal gaan. Ik ben geplaatst in klas SA20. (Samhallkunschap = maatschappijleer, jaar 2020) En ik heb net zoals iedereen Engels, wiskunde, gym en Zweeds. En in mijn vakkenpakket zitten verder maatschappijleer, geschiedenis, naturkunschap (een mix van natuurkunde, biologie en scheikunde) en psychologie.
Dit is niet het programma dat ik zelf gekozen zou hebben. Want zoals de meesten van jullie waarschijnlijk weten, verafschuw ik geschiedenis... (Maar even tussen ons, en ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, in het begin hier, vond ik geschiedenis een van de leukste vakken). Nu 2 maanden later kan ik weer rustig vertellen dat dat maar tijdelijk was. Het onderwerp "Grieken en Romeinen" was leuk, maar nu bij de Middeleeuwen zijn we weer terug bij af.
Binnen het programma mocht ik wel wat keuzes maken. Zo heb ik in plaats van een moderne taal, extra Zweeds lessen gekozen. En toen ik naar Zweden ging, hoopte ik heel erg dat ik in een art-program zou komen en kunst, theater of andere "speciale" vakken kon volgen. Maar vanwege te weinig leerlingen zijn die wat jaren geleden gesloten. Maar ze hebben nog wel muziek, dus ik heb ook een halfuurtje 1 op 1 (Viool)les. Mijn leraars eerste instrument is viool, en toen hij hoorde dat ik viool gespeeld heb, was hij zo van "Het is zonde om geen viool te spelen als je dat wel kan" en drukte een viool in mijn hand. Eerst wist ik niet zeker of ik dat wel wilde, maar na drie keer vroeg hij of ik bij de eindexamen klas (3 personen) en 2 leraren mee wilde spelen. En dat is nu mijn favoriete les in de week. Terwijl als ik een nieuw instrument zou leren, zou ik daar nooit bij mee kunnen spelen. Dus nu heb ik daar ook heel veel plezier in. En ik speel nu af en toe ook wat gitaar erbij en zing. (maar oei, dat is dus echt níet een van mijn talenten)

En ik heb naturkunschap laten vallen. Ik vond het echt verschrikkelijk, het waren lessen van anderhalf uur waarin de docent aan één stuk door aan het praten was (zonder powerpoint of ander hulpmiddel) of we groepsopdrachten moesten doen. En dat werkte voor mij totaal niet, aangezien mijn Zweeds nog niet vloeiend is. Dus de keuze, extra muzieklessen of naturkunschap was snel gemaakt.
Verder heb ik "Svenska som andraspraket" (Zweeds als tweede taal), maar dat is ook nog veel te moeilijk aangezien daar ook mensen bij zitten die hier al 8 jaar wonen en dus vloeiend Zweeds praten. Dus ik leer wat woorden, en probeer te beginnen aan de grammatica, maar ik heb het wel flink onderschat.
En de wiskunde - hallelujah - ik had daar zo naar uitgekeken. Want de "wiskunde taal" is overal hetzelfde, en ja, ik vind wiskunde stiekem echt leuk. Ik krijg mijn boeken en ik zie de opdrachten en denk "oh my god" en niet op een goede manier. In Nederland was ik geëindigd met logaritmes, diffrentieren en andere ingewikkelde dingen. En hier waren de opdrachten "300 + X + 7 = 387". Ik heb het twee weken volgehouden, maar toen kon ik het echt niet meer verdragen. Dus nu heb ik het boek dat ze hier normaal over 2 jaar krijgen, en dat vind ik ook nog best makkelijk. Maar dat is in ieder geval stukken beter.
Reactie plaatsen
Reacties